Restaurantlar

Restaurantlar

Zamarot

Mezopotamya’nın bilgisini taşıyan Suriyeli kadınların öğrettiği geleneksel yöntemle, bin yıllardır dönüşen ama doğanın özünden vazgeçmeden üretilmeye başlayan Halep Sabunları, “güzel kokulu” anlamını taşıyan “Şemim” adına kavuştu.
Dünyanın en iyi yağlık zeytin türlerinden biri olan, Mardin’in Derik ilçesinde yetişen zeytinlerden elde edilen Şemim, kültürel bir miras haline geldi. Bir çekirdeğin koskoca bir fayda zincirine dönüştüğü bu ekosistem, el birliğiyle geleceğin geleneğini yaşatmak için çalışmaya başladı.
Geleneği geleceğe taşımak için kurulan bu sabun atölyesi, yüzyıllar önce üretilmeye başlayan şekliyle taş kazanlarda kaynatılarak, herhangi bir katkı maddesi eklenmeden, elle mühürlenerek hazırlanan Şemim Sabunlarının mirası.
Bir grup kadının bilgisini emeğiyle birleştirerek ürettiği Şemim Sabunlarının namı tüm ülkeye yayılınca talep arttı, üretim büyüdü, yeni ihtiyaçlar ortaya çıktı. Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Mezopotamya’nın altın saçlı kızı Sorgül’den sonra yolculuğuna Şemim Sabunlarını ekledi.
Artan talep, geleneksel Halep yöntemleri ile üretilen sabunların üretim koşullarına uygun olacak eski bir binaya sahip sabun üretim fabrikası fikrini ortaya çıkardı.
Eski Mardin’de 750 metrekarelik alana sahip, kayıtlara göre 1890 yılında inşa edilmiş beyaz taşlı Mardin evinde kooperatif bünyesinde profesyonelleşen üretim; zeytin üreticisine umut, sabunhanede çalışan kadınlara gelir oldu.

Ürün resmi
Ürün resmi